söndag 12 januari 2014

Hur man lever i lycka



Alla vill leva i lycka.

Jag har inte träffat en enda person som sagt "mitt drömliv är att vara olycklig". Däremot en del människor som gett upp och känner, jag vill bara må okej så är jag nöjd. NEJ! Vill jag skrika då, vi förtjänar alla att leva i lycka och må toppen!

Vi drivs att göra saker medvetet eller omedvetet för att i slutändan bli lyckliga. Vi jagar drömmar, det bästa jobbet, den perfekta kroppen, den ultimata kärleken och rik skulle det ju inte skada att vara, kanske vinner jag på lotto den här gången? Allt detta kommer ju att göra våra liv underbara! Eller?

Denna strävan framåt mot lycka ska helst gå så fort som möjligt. Det märker man ju när man söker jobb. Helst ska man vara ny utexaminerad och ha 5 års arbetslivserfarenhet inom detta område. Vem har det? Inte jag. Det är inte bara vi själva som försöker bli denna supermänniska, vår omvärld letar också efter denna person, vilket förstärker tron om att denna ubermänniska finns på riktigt. Jag tycker det är lite som legenden med Big-Foot, alla "vet" ju att han finns men ingen har sett honom.

Många pratar om vägen till lycka. För mig känns det helt fel. Betyder det att man nu är vid punkt A och ska hitta rätt väg genom en labyrint fram till punkt B där lyckan finns?

Nej, nej, nej. Det handlar INTE om vägen till lycka. Det handlar om VALEN FÖR lycka i nuet.

Idrottare som sätter upp ett mål, typ OS guld, gör sedan dagligen små val för att nå dit. De äter en nyttig frukost, de tränar och de säger till sig själva - jag är bäst och kommer ta OS guld! De föreställer sig hur det kommer att kännas att ta OS guld, de upplever inom sig själva hur det kommer att kännas i kroppen att stå där med medaljen.

Vår hjärna är fantastisk. Har ni märkt att om vi på söndagen tänker på hur stressigt det kommer vara på jobbet på måndag, att vi då fysiskt får ont i magen? Eftersom vi kan styra våra tankar, har ni någon gång prövat att framkalla den exakt motsatta känslan? Pröva det här tanke experimentet:

Tänk följande. Förra veckan uppstod det ett gigantiskt problem på jobbet, företaget höll på att gå i konkurs, alla var oroliga för sina jobb och ingen viste hur man skulle lösa problemet. På fredag kom du på en enkel lösning som du berättade för din chef. På måndag kommer chefen berätta för dina arbetskollegor att krisen är över - för att DU har löst den. Se framför dig hur dina kollegors ansikten går från ångest och stress till leenden och lättnad. Hur de kramar om dig och säger "vilken fantastisk tur vi har att du jobbar med oss!". Kollegorna och chefen plockar upp dig och bär dig runt arbetsplatsen som en rock stjärna och ropar ditt namn!

Nu känns det helt plötsligt härligt i magen när man tänker på jobbet. Därför att det vår hjärna upplever, i tanken eller på riktigt kommer att sätta sig i kroppen.

Vi är ansvariga för att vi lever i lycka och det gör vi bäst i nuet och inte senare när vi uppnått ett framtidsmål. Det är vår hjärna som framkallar känslan av att leva i lycka och vi kan aktivt kontrollera vår hjärna, vår lycka, genom att välja vilka tankar vi har.

Gå inte och vänta på lyckan, skapa den själv - NU!

Nyårslöfte 2014: Omprogrammera hjärnan att automatiskt leva i lycka!

Hur: När magontet kommer. Vad exakt beror det på? Se den hemska ångestframkallande situationen som en scen i en film. Gör om och spela upp scenen som något fantastiskt som slutar med att du är fylld av euforisk-lycka! Gör det genom att aktivt tänka ut din nya scen och hur den känns att spela.

Komihåg: Det är du som har huvudrollen och är regissören till ditt liv.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar