lördag 15 februari 2014

Etiska stamceller!


Embryonala Stamceller, celler som kan utvecklas till vilken annan cell i kroppen som helst. Ett framtidshopp inom medicinen är så klart att vi ska kunna odla egna reservdelar (organ) till oss själva om vi skulle behöva byta ut något. Eller kanske stoppa in sådana celler i våra kroppar för att laga något trasigt. Det låter som 'science fiction', men det är åt det hållet dagens forskning går och även om det är långt dit, känns det inte som en omöjlighet. Frågan är istället, hur många år är det kvar innan vi kan dra nytta av detta. Min personliga gissning är att jag som pensionär (ca 50 år) kanske kan dra nytta av detta.

Ett av de senaste framstegen har gjorts i Sverige vid Karolinska i Huddinge. Nu kan man odla embryonala stamceller i stor skala - UTAN att döda embryot! Det räcker att man tar en cell från embryot, vilket inte dödar embryot. Alltså kan denna teknik vara svaret på etikfrågan angående om det är mord att använda sig av mänskliga embryonala stamceller - fantastiskt!

Angående 'science fiction'. Forskarna på karolinska ska nu testa att bota äldre med syn problem med cellterapi, genom att föra in embryonala stamceller som forskarna utvecklat till "syn"-celler i ögat, jag önskar dem lycka till och hoppas på fantastiska resultat!

Källor:
[1] Clonal culturing of human embryonic stem cells on laminin-521/E-cadherin matrix in defined and xeno-free environment. Rodin S. et al. Nature Communications 5. Januari 2014.
[2] http://www.nyteknik.se/nyheter/bioteknik_lakemedel/bioteknik/article3801688.ece
[3] http://www.sba-list.org/suzy-b-blog/adult-stem-cells-reverse-blindness

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar